Prvi odlazak u svet

71629_1704258129828_7517772_n

Ko voli da putuje mora da se pakuje

 

Upravo tako, ako putuješ često onda znaš šta te čeka pred svaki put. Moje emocije su veoma pomešane kad dođe do trenutka da se pakujem. Na trenutke izgleda uzbudljivo dok istovremeno imaš osećaj da prolaziš kroz pakao. Svako novo putovanje nosi nešto novo sa sobom ali često i ostavlja nešto iza. Kad se pakujem volim da se vodim izrekom koju sam naučio kroz godine putovanja po svetu a to je “Less is more” što bukvalno znači “Manje je više”.

Ova tako kontroverzna a tako lepa izreka ako se dobro razume, može ti stvarno pomoći dosta u životu.

Dozvoli mi da objasnim na svom primeru. Prvi put kad sam išao da radim na kruzer bukvalno sam primorao sebe da vučem ko konj dva ogromna kofera, ranac i jedan mali kofer. Strašno. Ne mogu da ti nabrojim koliko samputa i  stvari bespotrebno vukao po aerodromima svih ovih godina. Toliko da sam čak dva puta morao da se oporavljam od bola u leđima samo zato što bih podigao toliko težine u kratkom periodu koju inače ne podižem mesecima. Sve to mi je trebalo da bih na kraju shvatio kako sve što nosim ima tamo gde idem pa čak i više.

11209727_10206977108809727_5061965643708012812_n
Flam, Norway, June 2010

Savet, nemoj robovati materiji. Iako na zapadu se često vode mišlju više je bolje to u stvarnosti nije uvek tako. Ako imaš više materije onda imaš i više briga o kojma treba da brineš. E upravo u tome je logika poslovice manje je više. Više stvari jednako više briga i manje stvari jednako manje briga. Naravno to ne znači da treba da ideš na put praznih ruku ali moj savet ako ideš već da radiš van pakuj se kao da ideš na put od nedelju dana jer sve što ti može zatrebati van onoga što poneseš može se lako naći tamo gde ideš. Svako od nas ima različite potrebe ali osnovne su manje više iste svuda. Veš, čarape, par stvari za toplo vreme i par stvari za hladno vreme, pribor za higijenu, obuća mislim da spada u osnovno. Naravno bude tu dovoljno mesta i za nešto malo najpotrebnije elektronike, knjiga i ostalih zanimacija koje ti mogu pomoći da ti put do destinacije prođe brže. Ponekad  neko voli da ponese hranu, grickalice ili po neko piće sa sobom jer svako mesto je jedinstveno po tome ali znaj da su to veoma osetljive stvari kada se ulazi u druge zemlje i sve se svodi na dobru volju carine da li će te pustiti da prođeš s’ time. Generalno, meso, biljke, semenje, živi organizmi i agrikulturna dobra su predmet zabrane. Uz to oštri predmeti tipa noževi, otvarači za vino nisu dozvoljeni u ručnom prtljagu. Savet, uvek proveri propise avio kompanije pre odlaska na put da ti se ne bi deslio ne prijatno iznenađenje.

Dakle sreća, radost, tuga sve je to normalno. Niko ne ide na put da radi jer mu smetaju roditelji, prijatelji kao ni sve ostalo što ostavljamo za sobom svaki put kad odemo. Trenuci kad osetiš tu buru pomešanih osećanja nisu česti ali su vrlo mogući. I to je normalno. Zato uvek kada putujem se trudim da se radujem onome što dolazi… nova mesta, nova prijateljstva, nova iskustva i nove pobede. Nije baš uvek sve novo ali i tek kako je lepo videti stare prijatelje.

Ma koliko god ti se činilo teško da je otići i putovati znaj da živimo u vremenu kad se putuje više i lakše nego ikad u istoriji. Iako mi nije tako delovalo na prvi pogled ispostavilo se da je zaista tako i taj trend će se samo nastavljati.

Što se tiče prvog odlaska na brod znaj da brod ti je bukvalno kao hotel na vodi i kao takav ima sve što je je potrebno. Peškire i posteljine nije neophodno nositi pa čak ni za plažu jer sve to možeš naći na brodu i to bez ikakvih dodatnih troškova.

34244_1521292675806_4445994_n
Gibraltar, July 2010

Što se tiče smeštaja kruzeri imaju generalno male kabine ali opremljne dovoljno za osnovne potrebe. U svakoj kabini ima česma, kupatilo, toalet, fioke i ormani za garderobu, TV, DVD, telefon, radni sto, stolica i naravno krevet. Ono što nema svaka kabina to je frižider ali u slučaju da ti treba može se lako nabaviti. Zatim prozore, opet nije veliki problem jer uvek ima kanal na TV gde se direktno može videti kakvo je vreme napolju kroz web kameru koja je obično na vrhu broda. Onda dobru WiFi konekciju. Ako si kao i ja, online zavisnik, onda zemaljske internet brzine će ti zaista faliti. Naime sve kabine su podeljene i povezane takozvanim koridorima. Ceo brod je podeljen u sedam vertikalnih zona od kraja do početka. Svaka zona ima barem dva do tri uzdužna i dva do tri poprečna koridora. Sve to izgleda poprilično kao jedan lavirint na prvi pogled ali nakon dve nedelje naučiš skoro sve puteve. U svakom koridoru ima bar jedan WiFi ruter koji hrani signal u pet do deset kabina. Tako da zavisno od udaljenosti rutera od tvoje kabine i povezanosti ostalih kabina u trenutku često se desi da internet brzina nije ni približno kao na kopnu. To je generalno najveći problem svih kruzera jer baš taj internet je tvoja veza sa spoljnim svetom tako da imaj to na umu.

Naravno postoje načini da se dođe i do bržih internet brzina ali o tome i prvim utiscima o životu i radu na moru ću ti pisati više u svom narednom postu.

Hvala na pažnji i vidimo se ponovo  🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s